Langhe
25 mei 2025 - La Morra, Italië
Peveragno -La Morra 55 km
Agricamping La Rosa nel Borgo
21 t/m 26 mei
We zijn iets noordelijker in de Piemonte, in Le Langhe, een streek die wordt gekenmerkt door een landschap van glooiende heuvels vol wijngaarden en hazelnootbomen en met charmante heuveldorpjes met middeleeuwse kastelen. Dit gebied is niet alleen wereldberoemd om zijn wijnproductie, maar ook door zijn gastronomie. Het is de bakermat van de slowfood beweging. Ook is dit de streek van de witte truffel, de duurdere variant van de zwarte truffel. De hazelnoten uit de Piemonte worden beschouwd als de besten. Wij staan op het erf van een Barolo wijnboer. Deze wijn is één van de beste en is behoorlijk prijzig. We slaan de wijnproeverij hier maar over. Vanaf onze plaats zien we op de heuvel het dorpje La Morra met zijn kasteel, waar 90% van de Barolo wijn wordt geproduceerd. In Barolo zelf is dat maar 5%, maar het dorp ademt wijn. Overal gelegenheden waar wijn geproefd en gekocht kan worden. Na ons bezoek aan het wijnmuseum in het kasteel, kunnen we met moeite een gelegenheid vinden om koffie te drinken. Voor de lunch zoeken we het hogerop. Een paar kilometer rijden van de camping, dan 3 km over een smal weggetje de heuvel op, komen we bij Trattoria delle Vigne, een restaurant met een adembenemend uitzicht op de omliggende wijngaarden. Dit is een prima locatie om te vieren dat we elkaar 51 jaar geleden rond deze tijd ontmoet hebben. Het vaste menu bestaat uit 5 antipasti, allemaal even lekker met bijzondere smaken van producten uit de regio. Daarna een primo (pasta) en een segundo (vlees) en niet te vergeten de dolce, het toetje. Zo verandert een bewolkte dag in een stralende dag.
De volgende dagen schijnt de zon weer volop. We rijden een stuk van de Strada Romantica, een romantische route die dwars door de lappendeken van wijngaarden en oude dorpjes voert. Vooral richting Alba zijn de heuvels vrij steil, met veel haarspeldbochten. Over smalle weggetjes rijden we dalen in en heuvels over. We wisselen af met wandelingen door de wijngaarden.
Zaterdag is er in Alba een grote markt. Aan de rand van de stad bieden de kleine boeren hun waren op de overdekte markt aan. Op een plein in de stad is er ook nog een biologische markt met groente, fruit, kaas, potjes truffel en hazelnoten. De andere, meer dan 200 kramen staan overal in de straten. In de smalle hoofdstraat staan de kramen in het midden opgesteld en schuifelen de bezoekers er aan beide kanten langs. Het maakt de stad levendig en gezellig.
Morgen gaan we naar Turijn.

Ook leuke plaatjes en mooi.
Het eten ziet er ook heerlijk uit en dat op een speciale DAG🥰
Lekker genoten, en de smaakpapillen zijn ook weer tevreden !
Heerlijk toch!
Blijf nog heel lang genieten van elkaar en jullie reisjes. Nog 51 jaar zal wel niet lukken!